tisdag 19 mars 2024

inloggad som

  • Mer AI till vården

    Mer AI till vården

    Journalsystemen i vården är katastrofdåliga. Det anser det nybildade Malmöbolaget Medlysi som utvecklat en AI-driven sökmotor som ska underlätta för läkare att föra korrekta journalanteckningar.

  • 335 Mkr till Rapidus-34:a

    335 Mkr till Rapidus-34:a

    Cancerforskningsbolaget Asgard Therapeutics i Lund har säkrat 335 miljoner kronor i finansiering från blytunga investerare. Detta för att ta sig igenom pre-klinisk fas med sin potentiellt banbrytande immunterapi.

  • Doro värvar vd från Simris

    Doro värvar vd från Simris

    Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.

  • “Räntesmällen är tagen nu”

    “Räntesmällen är tagen nu”

    Fastighetsbolaget Trianons vd och huvudägare Olof Andersson satsar hårt efter ett tufft fjolår. I en riktad nyemission och via direktköp på börsen pumpar han upp sitt innehav med 35 Mkr.

  • Newbury accelererar

    Newbury accelererar

    Newbury Pharmaceuticals i Lund hade en högre omsättning från försäljning av läkemedel under sitt första kvartal än under hela det föregående året. Nu ska en nyemission på 19 miljoner kronor accelerera tillväxten.

  • ”Vi gör kalkylerad förlust”

    ”Vi gör kalkylerad förlust”

    Hållbarhetsföretaget Position Green är med kraftig tillväxt en av Malmös startupstjärnor. Men vd och grundare Daniel Gadd väljer bort vinst för att investera för framtiden. Här är siffrorna.

  • Endbright blir Startright

    Endbright blir Startright

    Skilsmässoplattformen Endbright är igång med sin hittills största investeringsrunda. Grundaren Charlotte Ljung vill inleda en internationell lansering och bredda tjänsten till att gälla hela relationen.

  • Hon är ny bas för SEB i Skåne

    Hon är ny bas för SEB i Skåne

    SEB är av tradition de stora företagens bank. Men Maria Kjaer, sedan årsskiftet ny distriktschef för SEB i Skåne, hävdar att den bilden är förlegad. Hon tar över SEB-rodret i syd med en passion för innovation och nyföretagande.

  • Djupdykning för Sturup

    Djupdykning för Sturup

    Trafiken på Malmö Airport fortsätter att gå ned. Nya siffror från Swedavia för februari visar att den skånska flygplatsen går sämst i landet. Så här mycket faller trafiken.

  • Tictac mot nya höjder

    Tictac mot nya höjder

    Tictac Learns storsatsningar i Danmark och Tyskland ser ut att bära frukt. I år väntas edtech-bolaget från Malmö passera 300 miljoner kronor i omsättning.

  • Solid X köper dubbelt så stor konkurrent

    Solid X köper dubbelt så stor konkurrent

    Konsultföretaget Solid X i Malmö köper den dubbelt så stora branschkollegan Time People Group genom en fusion. Den nya koncernen, med vd Filip Alexanderson, har en omsättning på nära en halv miljard kronor.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • SaaS-doldis en vinstmaskin

    SaaS-doldis en vinstmaskin

    Malmöbolaget Refined är en framgångssaga, men trots det en riktig doldis. På listan över kunder som använder bolagets lösningar finns bland många andra Apple, Nasa, Spotify och Airbnb.

  • Heimstaden slopar utdelning

    Heimstaden slopar utdelning

    Fastighetsbolaget Heimstaden, med huvudkontor i Malmö, gjorde en förlust på 25 miljarder kronor under 2023. Nu ställs utdelningen in på bolagets noterade preferensaktie.

  • Abliva säkrar nytt kapital

    Abliva säkrar nytt kapital

    Medicon-bolaget Abliva genomför en fullt garanterad företrädesemission om 46 miljoner kronor och nästan lika mycket i en riktad konvertibel-emission som också är säkrad.

  • Rollatorbroms körde i diket

    Rollatorbroms körde i diket

    Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

  • Tufft år för poolförsäljaren

    Tufft år för poolförsäljaren

    Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.

  • Spermosens räddas

    Spermosens räddas

    Tiden höll på att rinna ut för fertilitetsbolaget Spermosens som har flaggat för kapitalbehov. Nu gör bolaget en nyemission på 29 Mkr. 80 procent av summan är garanterad och ger bolaget ett livsavgörande andrum.

  • Upprustningen ökar hennes affär

    Upprustningen ökar hennes affär

    Marie Bengtsson, vd för IT-företaget Advenica i Malmö, noterar rekordförsäljning under 2023. Bakom tillväxten ligger främst försvarets beställningar av utrustning för krypterad information.

  • Percy och Greg går in i startup

    Percy och Greg går in i startup

    Liggsår är väl inget som besvärar Percy Nilsson och Greg Dingizian. Men de garanterar hälften av den kapitalrunda som startupbolaget Starfish of Sweden nu gör. Bolaget har utvecklat en teknik mot – ja just det – liggsår. Nu gästar bolaget Rapidus podd Lejonkulan.

  • Camurus föll hårt på rapport

    Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Urladdade planer på batterifabrik i Malmö

    Urladdade planer på batterifabrik i Malmö

    Göteborgsbolaget Texel Energy Storage skulle uppföra en batterifabrik i Malmö som skulle ge upphov till flera tusen arbetstillfällen. Men Malmö stad har upphävt markreservationen. Nu är det oklart om det alls blir någon fabrik.

  • Lime fortsätter uppåt

    Lime fortsätter uppåt

    Det är inga sura miner när CRM-jätten Lime från Lund summerar helåret 2023. Klyftiga investeringar och en stark produktportfölj gör att bolaget håller en bra tillväxttakt.

  • Tillväxt i dagens rapportflod

    Tillväxt i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets fjärde kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Senzagen, Safeture och Neola Medical.

  • …och tar upp kampen om laddkunderna

    …och tar upp kampen om laddkunderna

    Eon knoppar av verksamhetsområdena Drive och Home och lägger dessa i två separat bolag. Anledningen är att energijätten vill möta efterfrågan på en växande marknad för solceller och elbilsladdning.

  • Hamlets nyemission över målet

    Hamlets nyemission över målet

    Hamlet Biopharma tillförs 46,7 miljoner kronor i en företrädesemission som hade målet 40 miljoner. Pengarna ska finansiera bland annat start av en klinisk fas 3-studie i egen regi.

  • Kjell & Companys aktie i fritt fall

    Kjell & Companys aktie i fritt fall

    Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

  • Eon vill skrota Heleneholmsverket

    Eon vill skrota Heleneholmsverket

    Eon planerar att ersätta det klassiska Heleneholmsverket i Malmö med en helt ny kraftvärmeanläggning. Blir planerna verklighet handlar det om investeringar på upp till 5 miljarder kronor.

  • Alligator minskar personalen

    Alligator minskar personalen

    Läkemedelsbolaget Alligator i Lund minskar personalen med uppåt 14 anställda. Orsaken är att en rad tidiga projekt släpps till förmån för en helhjärtad satsning på huvudkandidaten, mitazalimab mot bukspottskörtelcancer.

  • Hon öppnar dörren till hotellen

    Hon öppnar dörren till hotellen

    Lundabolaget Zaplox får in 14,7 miljoner kronor i en fulltecknad företrädesemission. Vd Tess Mattisson ska använda pengarna till att öppna fler hotelldörrar med bolagets digitala nyckel.

  • Emission Twin i Lejonkulan

    Emission Twin i Lejonkulan

    Snart är det dags för Malmö näringslivsgala och nominerad i kategorin Årets rookie är bolaget Emission Twin. Grundaren Tove Nilstun är på kapitaljakt och gästar Janne i dagens Lejonkulan.

  • Boozt fortsätter växa

    Boozt fortsätter växa

    E-handelsbolaget Boozt var utropstecknet i torsdagens rapportflod som också innehöll Mildef, Inwido, Rugvista och USWE Sports.

  • Revansch för Cellavision

    Revansch för Cellavision

    Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.

  • Fet rapport även från AAK

    Fet rapport även från AAK

    Fett- och matoljebolaget AAK minskade försäljningen en aning under fjärde kvartalet, men ökade vinsten rejält. Även Lindab och Haki Safetys rapporter kom i dag.

  • 100 miljoner till Xinnate

    100 miljoner till Xinnate

    Läkemedelsföretaget Xinnate har säkrat 100 miljoner kronor i finansiering. Pengarna ska gå till en kommande fas 2-studie av företagets sår-gel.

  • Tendo hoppas på 20 miljoner

    Tendo hoppas på 20 miljoner

    Medicinteknikbolaget Tendo, som utvecklat exoskelettet One grip för personer med begränsad handfunktion, gör en nyemission på 20 miljoner kronor vid fullteckning. Aktien föll med över 50 procent på beskedet.

  • Norvestor lyfter Malmöbolag

    Norvestor lyfter Malmöbolag

    IT-bolaget Wesafe förvärvades nyligen av norska Upheads, ägt av riskkapitaljätten Norvestor. Nu ska bolaget växla upp, med nya lokaler och bolagsförvärv i sikte.

  • Future IT Partner mot 100 Mkr

    Future IT Partner mot 100 Mkr

    Det Helsingborgsbaserade Future IT Partner fortsätter att gasa på. Telekomföretaget Tech Tell blir en del av gruppen som går mot en omsättning på 100 Mkr i år.

  • Beijer Ref steg på rapport

    Beijer Ref steg på rapport

    Beijer Ref var utropstecknet i dagens flod av skånska kvartalsrapporter, som även innehöll Sparbanken Skåne och Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Staffanstorp får Hampafabrik

    Staffanstorp får Hampafabrik

    Malmöbolaget Ekolution bygger sin första egna fabrik för tillverkning av klimatsmart isoleringsmaterial till byggsektorn baserad på industrihampa. Fabriken ska stå klar i Staffanstorp vid årsskiftet. En av finansiärerna är en tidigare Skanskachef.

  • Prebona bygger ny fabrik

    Prebona bygger ny fabrik

    Materialteknikbolaget Prebona i Simrishamn investerar i en ny fabrik för att möta den växande efterfrågan på bolagets nanoprodukter. Samtidigt läggs strategin om till att inriktas mer på egna varumärken.

  • Acorai fyller på kassan

    Acorai fyller på kassan

    Medtechbolaget Acorai i Helsingborg har fyllt på kassan med 45 Mkr genom en riktad nyemission. Men vd och grundare Filip Peters vet redan att ytterligare 200 Mkr kommer att behövas.

  • Fotboll blev dansk börsfest

    Fotboll blev dansk börsfest

    Fotbollslaget FC Köpenhamns framgångar i Champions League har skapat kursrusning i det börsnoterade ägarbolaget Parken Sport & Entertainment. Uppgången under 2023 slog till och med Novo Nordisk.

  • Plexian-grundaren stäms

    Plexian-grundaren stäms

    Rättsförhandlingar pågår i en stämning mot Plexiangrundaren Sami Suliemans bolag Karman i Malmö Invest. Rapidus har granskat fallet mot huvudpersonen som även står bakom Affärsänglarna i Malmö och Prescott Lewis.